Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Βασιλόπιτα Πολίτικη

Κι αφού διανύουμε αυτές τις εορταστικές μέρες,οδεύοντας προς την αλλαγή του χρόνου,σας παραθέτω τη συνταγή για την πολίτικη βασιλόπιτα και θέλω να δηλώσω στον Άγιο Βασίλη ότι φέτος ΘΈΛΩ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ!!

Υλικά: 
  • 5 ½ φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλυτζάνι του ταγιού βούτυρο γάλακτος
  • 1 ½ φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζεστό γάλα, (όχι καυτό)
  • 7 αυγά
  • 4 φακελλάκια ξερή μαγιά (σε σκόνη)
  • 1 κοφτή κουταλιά σούπας μαχλέπι αλεσμένο
  • 4 κουταλιές σούπας σουσάμι
  • 80 γρ. ασπρισμένη χοντροαλεσμένη αμυγδαλόψιχα

Εκτέλεση: 
Βράζουμε το μισό μαχλέπι σε μισό φλυτζάνι νερό, το σουρώνουμε και παίρνουμε περίπου ένα φλυτζανάκι του καφέ ζωμό.
Διαλύουμε τη μαγιά σ'ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Προθέτουμε το ζωμό από το μαχλέπι, το υπόλοιπο μαχλέπι, το γάλα, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο λυωμένο και ζεστό, (όχι καυτό), τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να γίνει η ζύμη ομοιογενής.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μία στρογγυλή μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη με βαμβακερή πετσέτα σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν φουσκώσει η ζύμη, την ξαναζυμώνουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε μέσα το νόμισμα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο.
Την αλείφουμε με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό και την πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 60 λεπτά περίπου.

Πηγή: http://www.sintagesmamas.com



Δεν υπάρχουν σχόλια: